Novosti

11.12.2021.

“Za dva kovčega slave”


Dokumentarni film Za dva kovčega slave portret je Matta Collinsa, hrvatskoj javnosti poznatijeg kao Karla Metikoša. Emitiran je u petak, 10. prosinca, u 21 sat na Drugom programu HRT-a.

Kao mlad i neshvaćen roker početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća uputio se u Pariz s dva kovčega i svega nekoliko dolara u džepu. Ubrzo u Parizu prepoznaju njegov pjevački talent te pod imenom Matt Collins postiže svjetsku slavu. Povratkom u Hrvatsku i sudbonosnim susretom s velikom ljubavi Josipom Lisac odustaje od pjevačke karijere i posvećuje se komponiranju. 

Stvaralaštvo Karla Metikoša u daljnjem radu prekinula je prerana smrt početkom devedesetih, a Hrvatska radiotelevizija dokumentarnim filmom Za dva kovčega slave, koji je emitiran na tridesetu obljetnicu autorove smrti, gledatelje je podsjetila na glazbenu ostavštinu kojom nas je obogatio te kojom je zadužio hrvatski kulturno-glazbeni prostor.

Život i rad Matta Collinsa/Karla Metikoša u dokumentarnom filmu gledatelji mogu upoznati kroz sjećanja i osvrte Josipe Lisac, Siniše Škarice, Nikše Bratoša, Predraga Popovića, Lele Kaplowitz i Zvjezdana Ružića.

Scenaristica i redateljica filma je Jasmina Božinovska Živalj. Direktor fotografije je Mario Britvić, a montažer Ivor Ivezić.


Hrvatsku glazbu zadužio je Dnevnikom jedne ljubavi, antologijskim albumom yu-rocka, a potom i prvom domaćom rock-operom Gubec-beg.

Petak, 10. prosinca na Drugom

IZVOR: HRT https://hrtprikazuje.hrt.hr/dokumentarci/dva-kovcega-slave-3578375