Novosti

15.02.2020.

Josipa Lisac održala koncert u Sava Centru


Tekst je preuzet s portala: https://www.danas.rs/

Piše: Bojana Bačić

Dame se ne pitaju za godine posebno ne Josipu Lisac čije su pesme izvan svakog okvira prostora i vremena ali budući da je ljudski mozak naštelovan tako da brojkama obeležava različite faze života, onda treba reći da je Josipa Lisac svoj sedamdeseti rođendan proslavila u Beogradu, a kako drugačije nego jednim dobrim koncertom.


Osim rođendana i obeležavanja prema sopstvenom priznanju jedne “monstruozne brojke”, još jedna dobra prilika za slavlje u Sava centru bio je i 14. februar, Dan zaljubljenih.
Josipa tokom karijere duge pola veka svakako nije podlegala konvencijama poput proslave jednog potrošačkog praznika ali s druge strane nekonvecionalnost ne znači i bezosećajnost, tako da je ovaj praznik svakako bio još jedna prilika da se proslavi ljubav, jer šta su drugo pesme i život Josipe, nego ljubav lišena svake konvecionalnosti.


Beograd je u muzičkom životu ove dive, a neki bi rekli ekstravagantne pop zvezde, od početka zauzimao veoma važno mesto.
“Volim Beograd. Ja sam se razvijala u bivšoj državi, tu sam bila prepoznata odmah od ljudi izuzetnog autoriteta. Zahvaljujem se što ste došli, što ste uvijek tu. Što kroz kreaciju mogu pokazati ono što jesam“, rekla je Josipa sinoć u Sava centru.
Zato su njeni koncerti u Beogradu postali sada već tradicionalni i ona ovaj grad nikad ne zaboravlja iako on odavno ne sjaji blještavo kao nekad.
„Kakve je sve divne trenutke događaje meni priuštio Beograd! Nisam to rekla za aplauz, već iskreno! Hvala vam najljepša što ste došli”, bila je iskreno ushićena Josipa.


Koncert je počela sa pesmom “Make up”, jer je to “pesma o nama i našem društvu”. Iako je rekla da ne sme puno pričati ipak je stigla sopstvena karma da “mora prvo da se predstavi, a onda da objasni ono o čemu peva”.
S obzirom da je prema njenim rečima u životu neminovna promena i da ne može sve biti isto godinama, njene sada već kultne i evergrin pesme dobile su novi aranžman.
Ovog puta: “1000 razloga”, “Živim po svome” , “Magla”, “Hir, hir, hir”, “Boginja”, “Gdje Dunav ljubi nebo”, dobile su novi sjaj i džez patinu.

Pravu “glazbenu igru” odigrala je uz pesmu “Danas sam luda” sa Vukašinom Markovićem. Opčinjena muzičkim talentom Vukašina ovaj beogradski muzičar poznat i po bendu Irie FM ali i dečačkom ulogom Bebana u “Porodičnom blagu” , bio je specijalni gost i u skladu sa ovim statusom odsvirao svoju solo deonicu na trombonu.

Prema rečima Josipe, u životu se ništa ne može isplanirati pa su zato najvažniji trenuci, oni koji ostaju u srcu i oni kojima se vraćamo na sopstvenom putovanju kroz vreme. Neki trenuci traju večnost, a neki poput sinoćnjeg u Sava centru, ceo jedan koncert.
Foto: Live production