Novosti

25.01.2013.

"DNEVNIK JEDNE LJUBAVI", 40 GODINA POSLIJE

TURNEJA KRENULA IZ DUBROVNIKA


Velika turneja koju smo najavljivali krenula je s juga, i to iz Dubrovnika 25.1. Povod je, dakako, 40 godina od izlaska albuma “Dnevnik jedne ljubavi”. Bura se pobrinula za Josipinu frizuru, a za živopisno emocionalno šarenilo, po običaju, postarala se – glazba.

I baš kao što, kad govorimo o našem graditeljskom naslijeđu i povijesnoj baštini, nećemo izostaviti Dubrovnik, govoreći o glazbenoj baštini ovog dijela Evrope, neizostavno spominjemo Josipin prvi album, “Dnevnik jedne ljubavi”. Riječ je o našem prvom konceptualnom rock ostvarenju koje je doživjelo nekoliko reizdanja i platinaste tiraže, te iza kojeg je uslijedila jedna od najdugotrajnijih glazbenih karijera u nas. Vokalna i vizualna prepoznatljivost Josipe Lisac živi desetljećima, ponajprije kroz ostvarena djela, ali također vrlo živo i upečatljivo na koncertima. O tome ponajbolje svjedoče današnji naslovi dubrovačkog tiska – “Josipina čarolija omamila publiku”, “Fantastična Josipa Lisac i vrhunski glazbenici digli Dubrovčane na noge” i, jasno, “Dubrovčani, hvala vam!”

Različite sfere umjetnosti međusobno se isprepliću i nadovezuju. Zato smo posebno sretni kad neosvojive utvrde osvoji dobra glazba, čemu smo sinoć svjedočili u Revelinu. Josipa se prisjetila 1973. godine, kada je upriličena promocija Dnevnika u hotelu Libertas, uz modnu reviju i pod budnim okom Andrije Seifrieda. Doznali smo i da se njen prvi susret s morem također dogodio u Dubrovniku, gdje je još kao djevojčica nastupala na Ljetnim igrama, kao članica Dječjeg zbora RTV Zagreb pod ravnjanjem Dinka Fija.

Josipin dubrovački koncert priređen je u okviru Feste 2013, u dane kada je u Gradu posebno živo jer se obavljaju posljednje pripreme za svečanost proslave zaštitnika Dubrovnika, Sv. Vlaha. Prema višegodišnjoj tradiciji, za sve vokaliste, sudionike Feste, obavlja se blagoslov grla – grličenje. S obzirom da je Josipa nazočila ceremoniji i uoči koncerta primila blagoslov, zaškripi li joj glas gdjegod tijekom turneje, znate tko je nadležan – Sv. Vlaho. ;-)
Turneja se nastavlja 14.2. velikim koncertom u beogradskom Sava centru, zatim 16.2. slijedi koncert u Univerzalnoj sali u Skopju, iza čega 8.3. Josipu dočekuje Rijeka u Dvorani Zamet, te Osijek u Kinu Europa 19.4.

Na ovoj turneji Josipu prati bend u sastavu: Gojko Tomljanović (klavijature), Borna Šercar (bubnjevi), Josip Grah (truba i harmonika), Davor Črnigoj (bas gitara) i Elvis Penava (gitara).

Paulina Lanceroti