Novosti

12.12.2012.

POVODOM 40 GODINA OD IZLASKA "DNEVNIKA JEDNE LJUBAVI"

NAJAVA VELIKE KONCERTNE TURNEJE


Kultni, epohalni, antologijski – sve su to riječi koje danas čitamo kada se spominje “Dnevnik jedne ljubavi”, studijski prvijenac Josipe Lisac. 2013. godine, proslavit ćemo 40-i rođendan našeg prvog konceptualnog rock albuma. Kad kažemo našeg, ne radi se ni o kakvom svojatanju. Jer, Dnevnik se, poput svih pravih umjetničkih djela, odavno otisnuo na vlastitu plovidbu bez svojih tvoraca.

“Taj album odavno uopće ne šljivi svoje autore”, našalila se Josipa na nedavnoj press konferenciji podsjećajući da je Dnevnik uplovio u živote mnogih generacija koje su ga, stasavajući, prigrlile, usvojile i sačuvale. Postao je dio pop kulturne baštine. Istovremeno je, poput kakvog spomenara, ostao podsjetnik na jednu mladost, jedan svijet nade.

Od samog početka, “Dnevnik jedne ljubavi” je nastajao za odabrani glas. Možda autorski dvojac Metikoš – Krajač u veljači 1973. godine, kada je album izašao, nije mogao znati da će taj glas nositi Dnevnik desetljećima. No, sve koji su sudjelovali u snimanju pratilo je to osjećanje ludo – da su uspjeli iznjedriti ploču kakva do tada kod nas ni po čemu nije bila uobičajna. Što je najvažnije, a Josipa danas to potvrđuje, uspjeli su napraviti točno onakav album kakav su i zamislili. I otpraviti ga na putovanje.

Četiri desetljeća kasnije, iznova se koncertno srećemo s Dnevnikom, sada već zrelim gospodinom. Nadživio je politička uređenja, države, državnike, krize i devize… Pa, i pokoji smak svijeta. ;-) Četiri desetljeća kasnije, nema potrebe trošiti puno riječi govoreći o bogatoj, zapravo jednoj od najdugotrajnijih glazbenih karijera u nas, a koja je uslijedila iza Dnevnika. Također, ne moramo rasipati riječi nabrajajući što je sve Josipa kroz to vrijeme postala i što ostala. Formiranu osobnost, vokalni i vizualni identitet, sigurni smo, nećete zamijeniti ni sa jednom drugom pojavom na javnoj sceni. Danas je jasno – Josipin glas jest (pro)nosio Dnevnik desetljećima. No, vrijedi i obrnuto – upravo je Dnevnik ponajviše obilježio i nosio Josipu kroz minule godine. Ta njena long play inicijacija već je dijelom naše rock povijesti. A publika će, neizostavni dio ove tripartitne simbioze, uživo na koncertima ponajbolje pokazati u kojoj mjeri “Dnevnik jedne ljubavi” doživljava svojim.

Slavljeničke glazbene susrete Josipa će priređivati tijekom cijele 2013. godine. Primjereno, s najavom se kreće iz srca Zagreba, sa platoa Gradec, i to velikim besplatnim koncertom 20.12.2012. u sklopu festivala Gričevanje. Dakle, Dnevnik se vraća na Gornji grad, nedaleko od mjesta na kojem je održana njegova promocija prije 40 godina. Nakon Zagreba, slijede koncerti 30.12.2012. u rovinjskom kazalištu Gandusio, zatim u beogradskom Sava centru 14.02.2013. i u Skopju, u Univerzalnoj sali 16.02.2013.

Kroz nadolazeće vrijeme raspored s terminima koncerata će biti dopunjavan.

Paulina Lanceroti