Novosti

09.08.2010.

KONCERT NA ŠABAČKOJ TVRĐAVI, 9.8.2010.

KRUNA NA ŠABAČKI LETNJI FESTIVAL


Koncert koji je Josipa Lisac održala na šabačkoj tvrđavi je po posećenosti nadmašio sve prethodne u okviru Šabačkog letnjeg festivala. Iako je reč o jednom od mlađih festivala u Srbiji, u osam godina njegovog postojanja uz Savu je prodefilovalo stotinjak izvođača, a Josipa je privukla oko petnaest hiljada gostiju koji su sa nestrpljenjem očekivali početak koncerta. Već su divno letnje veče i brojna publika obećavali energičnost i ludu noć. Veliki broj mladih ljudi, jednako kao i pripadnici sredovečne generacije koji pamte Josipu iz vremena njenih početaka, slivali su se u tvrđavu euforično se tiskajući i ne krijući oduševljenje. Šapčanima je već dugo nedostajao jedan ovakav događaj, bolje rečeno spektakl.

Josipa je izašla na binu vidno ushićena, uz zahvale i pozdrave prisutnima. “Imam jaku tremu i rekli su mi da se puno ne povjeravam publici,” rekla je, šaljivo prevarivši savete.

Uvodna pesma gotovo svakog njenog nastupa, “Ave Maria”, ovog puta je izostala, a koncert je počela pesmom “Boginja”. Potom su se nizali hitovi – “O jednoj mladosti”,“Dok razmišljam o nama”, “Ja bolujem”, “Život je samo most”, “Hir,hir,hir”, “Danas sam luda”, “Kraljica divljine/Gdje Dunav ljubi nebo”, “Magla”, kao i pesme sa novog albuma: “1000 razloga” i “Živim po svome”. Čuvši da Savom plove lađe, pokušala je da ambijent dočara i pesmom “Krenule su lađe”. No, “tekstovi se zaboravljaju”, rekla je.

Niš sluša. Šabac je glasan. Pritom pomno prati svaki pokret, takt, reč i dosetke na koje je uzvraćao salvama aplauza što je Josipu pomalo i zbunilo, a više iznenadilo, razdragalo i konačno kao da zaiskriše radosnice u očima, vođene tom sublimnom atmosferom u kojoj se nadimao duh primanja i davanja, kako bi to diva rekla. Jedno izuzetno emotivno i dirljivo veče.
Ni Šapčanima nije uskratila “Đelem, Đelem”, ovoga puta ne a capella, već uz pratnju harmonike, a koncert je zaključen bis pesmom “Ispočetka”.

Zadivljena Savom i šabačkom tvrđavom, Josipa je napravila i malo poređenje: “Ovdje je Sava divna. U Zagrebu je to tek potočić. I kao da želi pobjeći, da se sakrije od nas.”
Publika je upijala svaku njenu reč i šale koje su se provlačile među pesmama, pevala skupno sa njom i sve to nagrađivala gromoglasnim aplauzima.
“Hvala vam, divni, dobri ljudi”, reči su kojima je Josipa odgovarala na svaki trzaj i pljesak publike, a sa tim rečima je i pozdravila Šapčane po završetku koncerta.

A Šabac… Bio je spreman na još. Ovako ostaje želja da će Josipa i nadalje posećivati naš grad i uveseljavati Šapčane koji je već sada željno iščekuju. Do prvog sledećeg susreta, ostaće da bruji u nama: “Raduj se ludo srce moje, osjećam da će doć'”.

tekst: Aleksandar Erceg
fotografija: Anđelija Marinković