Novosti

29.03.2010.

KONCERTOM U GRADSKOM KAZALIŠTU ZORIN DOM

JOSIPA LISAC DOVELA PROLJEĆE U KARLOVAC


U karlovačkom je gradskom kazalištu Zorin dom nakon poduže vremena nastupila predvodnica hrvatske glazbe, Josipa Lisac, koja je sa svojim koncertnim nastupom u grad dovela i proljeće.

Iako je posljednja ožujska nedjelja bila već druga proljetna, ono je tek pokucalo na vrata šesterokraka grada sa četiri rijeke s posjetom gosta u dužem izbivanju – Josipa Lisac nastupila je na karlovačkim daskama što život, a vidjeli smo i smijeh znače u sklopu promotivne proljetne turneje, nakon nastupa u Rijeci.

Koncert je otvoren sakralnom invokacijom “Ave Maria”, predivnom interpretacijom posvećenoj njezinoj majci koja nas je napustila tek nekoliko dana ranije, što je bio prvi od indikatora emocionalnog koncerta koji se odvio pred punim kazališnim gledalištem.

Iako se radilo o promotivnom koncertu posljednjeg studijskog izdanja “Živim po svome”, dvosatnu su rapsodiju satkale skladbe različitih glazbenih era Josipe Lisac, no izvedene u sasvim novim, mogli bismo reći, unikatnim aranžmanima čije je strukture nositelj i jazz-kvintet s kojim je pjevačica u potpunoj harmoničkoj simbiozi, čemu svjedoči ležeran odnos na pozornici.

Ovu harmoniju prepoznala je i publika u recentnijim pjesmama poput “Tisuću razloga”, “Živim po svome”, “Još se zvijezde sjaje” iz pera Meri Cetinić, odnosno klasika “Život moj”, “Ja bolujem” i “Danas sam luda”.

Da je svaki koncert Josipe Lisac organička forma s tendencijom ka improvizaciji dokazala je dobro poznata interakcija s publikom, koja je u većine izvođača monolog, no ovdje se nesumnjivo radilo o dijalogu, spontanoj komunikaciji koju su pomalo začinile minorne tehničke poteškoće vrlo uspješno i suptilno transponirane u komičan moment što dodatno prisvaja publiku.

Protagonistica je na kazališnim daskama predstavila jedno simboličko interdisciplinarno iskustvo spojivši tako teatar, glazbu i književnost reinterpretacijom hrvatske kulturne baštine i dragulja našega folklora u vidu međimurske pjesme “Zvira voda”, a potom polučila aplauz koji ju naposljetku dovodi do suza, dakako, radosnica.

Koncert zaokružuje emotivna izvedba “Magle”, potvrdivši prethodne teze o organičkom razvijanju zbog čega svaka od pjesama gubi svoju vremensku dimenziju i postaje bezvremenska te naprosto svježa, čime se ovaj proljetni slavuj ponovno potvrđuje kao epitom hrvatske glazbe.

Igor ‘Yuri’ Jurilj


Izvor: Muzika.hr