Novosti

07.02.2010.

PREMA IZBORU UREDNIKA I SLUŠATELJA HRVATSKOGA RADIJA

JOSIPA, PJEVAČICA 2009. GODINE


Kada je prije 37 godina izišao album “Dnevnik jedne ljubavi” Josipe Lisac i autora Karla Metikoša i Ivice Krajača, struka i publika zdušno ga je proglasila čudom pop rock-a koji je kao takav postao standardom konceptualno savršenog glazbenog uratka. Zbog njegove svježine, pametno obrađene ljubavne tematike, lucidnih aranžmana i besprijekorne svirke, i danas kada je doživio reizdanje pod etiketom Croatia Records, još je uvijek jedan od najtraženijih albuma s prostora bivše Jugoslavije. Malo tko se može pohvaliti da s takvom hipotekom upravo ove godine svojim novim albumom ozbiljno pretendira i na diskografsku nagradu Porin. Takav scenarij mogao bi se upravo dogoditi vanrednom Josipinom albumu “Živim po svome”, producenta Elvisa Stanića, koji je izišao početkom 2009. i dobio jednoglasni naklon kritike. Da su se struka i publika ponovno približile u promišljanju kvalitetne glazbe i produkcije, dokaz je nagrada Josipi Lisac za pjevačicu godine čime su je nagradili glazbeni urednici i slušatelji svih Hrvatskih radija a dodijelio urednik emisije Turky party, Zlatko Turkalj.

Ovogodišnja nagrada UMJETNICI UMJETNICIMA, objašnjava urednik emisije, opravdava svoj naziv činjenicom da na domaćoj i medijskoj sceni nedostaje ravnopravna zastupljenost onih koji glazbu žive i od koje žive na najkvalitetniji način stvarajući i održavajući domaću kulturnu scenu u odnosu na one koji teško da i mogu definirati svoj glazbeni identitet ali se unatoč tome agresivno nameću.

Za razliku od prošlogodišnjih dodjela, urednik Turky party-a nije dobitnike obavijestio zbog čega ih poziva u emisiju već im je iznenađenje pripremio na licu mjesta. Josipa se unatoč liječničkom pregledu pojavila uživo u eteru, dobro raspoložena strpljivo je odgovorala na pitanja a na jedno od njih, odgovorila je da bi baš htjela poletjeti na što je urednik poručio da ne pomišlja na to barem dok ne završi emisija.

Simboličnu nagradu za prvi ženski vokal 2009-e Josipa je dobila u obliku unikatne keramičke svjetiljke autorice Valerije Polanec.

Maja Savić