Novosti

10.02.2018.

"To se zove život!"

Putovanje od Valentinova do Valentinova


50 godina karijere?…Pa čekaj malo…Zastanimo…50 godina glazbene karijere? Zar je to moguće? 50 godina biti svoj, biti drugačiji, biti autentičan….toliko vremena stvarati i postojati kroz glazbu, biti na sceni, širiti ljubav i jednu predivnu energiju…50 godina ustrajati, biti hrabar i boriti se….Zar je to zaista moguće? 50 godina stvaralaštva, glazbe, umjetnosti, ljubavi, scene, toliko pjesama, susreta, koncerata, putovanja, suradnji, avanturi….Zaista se pitam što je to? Je li to sve samo hir? To se zove život!”

Kroz 2017. godinu Josipa Lisac obilježavala je 50 godina karijere, a prvi nastup s kojim je proslavila pedesetogodišnju karijeru dogodio se među beogradskom publikom u prepunom Sava centru, na sam Dan zaljubljenih 14.02.2017.

Foto: Teodora Ćirić (Beograd, Sava Centar)

 

Ubrzo nakon Beograda, Josipa je održala koncert u Novom Sadu, a u ožujku došao je red i na Sarajevo.

Foto: Velija Hasanbegović (Sarajevo, Bosanski kulturni centar)

U ožujku javnosti je predstavljena suradnja Josipe Lisac i mladog Chui benda. Odličnom suradnjom nastala je pjesma „Tebi putujem“(+ spot). Glazba: Toni Starešinić, tekst: Željka Veverec, aranžman: Toni Starešinić, redatelj: Radislav Jovanov – Gonzo.

17. ožujka sa singlom “Moja magija“, čiji je tekst napisala Alka Vuica, a za glazbu i aranžman zaslužan je Jani Hace, Josipa je nagrađena Porinom, u kategoriji Najbolja ženska vokalna izvedba. U ovoj prestižnoj kategoriji, Josipa je Porinom nagrađena po šesti put, a trenutno njenu kolekciju krasi ukupno 17 Porina.

Kada bi stizala, Josipa bi se odazivala na kulturna i druga prigodna događanja…

Josipa Lisac interpretira Vesnu Parun (“Zavjet”, G • točka, Gavella, 27. Travnja Video snimila: Korana Serdarević)

 

Proslava 10 godina rada PRiredbe (na fotografiji: Tomislav Petranović i Josipa Lisac, dizajnirao kaput i cipele: Alan Hranitelj 2001., na glavi Josipa nosi: rad Staše Čimbur)/Foto: Saša Šekoranja

U lipnju najznačajniji albumi iz neprocjenjivog diskografskog opusa Josipe Lisac objavljeni su u dugoočekivanom box setu “Original album collection 1 & 2”.  Riječ je o ukupno dvanaest sjajnih albuma, od kojih svaki box set sadrži po šest digitalno remasteriranih albuma jedinstvene Josipe Lisac koja svojim fascinantnim interpretacijama oduševljava publiku već punih 50 godina.

 

21. lipnja Josipa Lisac sjajnim koncertom najavila je Arsenal fest 07 u Kragujevcu.

Arsenal Fest/21.06.2017./Foto: Nebojša Raus/Prviprvinaskali.com

30. lipnja nastupila je na Tjentištu u okviru OK festa.

OK FEST/Foto: Vedran Ševčuk Alf

Početkom srpnja, Josipa Lisac i cijenjeni britanski umjetnik Bari Goddard susreli su se u Dubrovniku gdje su započeli suradnju. Na Barijev poziv, Josipa je u Dubrovnik stigla na otvaranje njegove izložbe From Illyria to Elsinore. Upravo tada, rodila se ideja za novu suradnju koja je ubrzo i realizirana.

Josipa Lisac i Bari Goddard/Foto:Miho Skvrce

Josipa je ljeto obilježila i koncertom u sklopu Rovinjskog Jazz Festivala, zatim na Tvrđavi sv. Mihovila, u Šibeniku te koncertom u sklopu Makarska Jazz Festivala. U Makarsku njen koncert došla je posjetiti i bura. Fenomenalno je zapravo, kako je Josipa, prkoseći makarskoj buri s kišobranom u ruci, izvela pravi scenski performans.

Makarska, Makarska Jazz Festival, 20.08.2017., Ljetno kino, Foto: makarska-post.com

Kraj rujna posebno je obilježila Josipina kratka sjevernoamerička turneja – Chicago, New York i Toronto. Sve što je Josipa ponijela u ta 3 grada bio je kofer pun ljubavi. I sva tri grada su joj uzvratila s još više ljubavi koju je jedva spakirala i donijela natrag u Zagreb.

Josipa Lisac “u svome stilu” u Chicagu – ispred skulpture “Indijanci u Chicagu (Kopljanik)” hrvatskog kipara Ivana Meštrovića. Foto:privatna arhiva

Toronto (St. Lawrence Centre for the Arts)/Foto: privatna arhiva

U listopadu Josipa je održala koncert u Mostaru.

Mostar, 20.10.2017., Foto: PRimera

U susret tradicionalnom prosinačkom koncertu Josipe Lisac „U čast Karla Metikoša“, Croatia Records objavila je treći dio antologije s bezvremenskim pjesmama ove Na albumu „Posve slobodna (suradnje i etno)“ po prvi put su se na jednom mjestu našle neke od najboljih Josipinih suradnji s vrhunskim glazbenicima te njene zapanjujuće izvedbe tradicionalnih pjesama. U poznatom zagrebačkom caffe baru „Velvet“, Josipa Lisac proslavila je 50. godina svoje glazbene karijere, 25 godina održavanja koncerata pod nazivom „U čast Karla Metikoša“ te predstavila svoj novi album “Posve slobodna suradnje i etno”.

Foto: Marko Šolić

Josipa Lisac nagrađena je za 50 godina na sceni te poseban doprinos hrvatskoj glazbi od Hrvatske glazbene unije. Premda je i više nego zaslužila ovu nagradu, Josipa se našalila te je rekla kako je ove godine kasnila s plaćanjem članarine, da nije bila ni na jednom sastanku HGU te da nije zaslužila nagradu. Nasmijala je publiku koja ju je nagradila velikim aplauzom.

Josipi Lisac trebalo je samo pet dana da rasproda nastup u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog planiran za 10. prosinca. Time je postao jedan od najbrže prodavanih koncerata u Lisinskom unazad desetak godina. Nakon toga dodan je koncert 14.12. koje je rasprodan kroz dva dana. Tradicionalni koncert Josipe Lisac jedan je od najbrže prodavanih koncerata u Lisinskom unazad desetak godina. Suvišno je uopće opisivati koncert, svu tu povezanost, energiju, osjećaje, posebnost…To se može samo doživjeti i osjetiti…

Haljinu koju je Josipa Lisac nosila na svom koncertu u Lisinskom 10. i 14.12.2017. oslikala je akademska slikarica Dina Jakšić Pavasović(Jakšić galerija). Frizura: Studio Mila/Photo: Igor Soban/ Izvor foto: tportal.hr

Uvod u novu 2018. godinu je zasigurno nova suradnja Hladnog piva i Josipe. U prostorijama Alfa filma snimljen je spot “Soundtrack za život”.

Bili su to sve zanimljivi trenuci…

 

Ne brinite, Josipa je bila i u prirodi…

I hranila se…

I nikad joj nije bilo dosadno…

I toliko toga, i to samo u godinu dana… A kako onda prepričati 50 godina? 

Eto nas ponovno u veljači, samo u novoj godini. Veljači, mjesecu ljubavi Josipe i Karla… A upravo Josipa pjeva u čast Karlu Metikošu, a pritom sve takve divne trenutke, putovanja i avanture nesebično dijeli sa svojom publikom…

14.2.2018. Josipa je opet u Beogradu u Sava centru. I tu završava ovo “kratko” putovanje od Valentinova do Valentinova…

             Kakva li nas to samo avantura s Josipom očekuje u 2018. godini? A tek je 50 godina na sceni…

                                                                         Autor: Suzana Jovanović