Novosti

17.02.2017.

Urnebes u Beogradu!

Priča i umjetnost Josipe Lisac naša su motivacija i inspiracija


Njen glas je legendaran i neponovljiv, njeni gracioznost i šarm su izuzetni. Čak i nakon 50 godina – piše mondo.rs.

Nakon što je spektakularnim koncertom u beogradskom Sava centru proslavila svoj rođendan i Dan zaljubljenih te održala prvi ovogodišnji koncert kojim slavi 50 godina karijere, o Josipi Lisac ne prestaju pisati mediji, predivni doživljaji publike tek se prepričavaju, predivne poruke se šire društvenim mrežama, i tek sad se usudimo uopće nešto komentirati, nešto napisati… Bio je to, kako bi u Beogradu rekli, pravi urnebes!

Koncert je rasprodan nekoliko dana unaprijed, a pred ulazom u Sava centar tražila se karta više.

Pri izlasku, na pozornicu, Josipa je dobila snažne ovacije, a koncert je počela prisjećanjem na 1967. godinu i početak karijere , kada je sa samo 17 godina, između ostalog, nastupala i u Domu omladine Beograda. Ipak, glazbeni početak večeri bio je znatno moderniji uz izvedbu nove pjesme Moja magija, nastale 2015. godine.

O njezinom nastupu Nezavisne Novine pišu: “Mnogi su pomislili da će Josipa Lisac na sinoćnjem koncertu provesti publiku kroz najznačajnije momente svoje karijere u nekoj vrsti retrospektivnog muzičkog vremeplova, a pred publikom se pojavila svježa, moderna, inovativna pop-džez heroina koja je svojim autentičnim glasom hipnotisala svoje obožavaoce.”

Josipa je izvela poznate izvedbe poput: “Dok razmišljam o nama”, “1000 razloga”“, “Živim po svome”, “Ja bolujem”“, “Gdje Dunav ljubi nebo”,  uz  ravnotežu između “nostalgičnog” repertoara i pjesama novijeg datuma.
Podsjetila je, naravno, da je i ovaj koncert, kao i svi prethodni od njegove smrti 1991. godine posvećen Karlu Metikošu, njenoj životnoj ljubavi, i stvaratelju njenih najvećih hitova. Pjesma “Vjerujem ti sve” vratila je publiku na stranice antologijskog albuma “Dnevnika jedne ljubavi” (1973), nakon čega je uslijedio nagli skok u 2015. godinu uz pjesmu “Tu”.
Pred kraj koncerta otpjevala je “Hir, hir, hir” i “Danas sam luda”, a za sam kraj  stigla je i  “Magla”. No, Josipa se od publike oprostila nakon što je  simbolično izvela pjesmu “Ispočetka”.

“Neverovatno je koliko je energije i emocija bilo u Sava centru ove večeri. Svako ko se bavi muzikom trebalo bi da teži ovakvom stavu i skromnosti koju poseduje Josipa Lisac. Svesna svojih kvaliteta i talenta, ali uvek tu da preispita svoj uspeh i zasluge. Odgovorna prema publici, a stalno svojstvena. Na putu ka izlazu svi su bili zadovoljni i pričali o koncertu. To je najvažnije, da vam sa koncerta niko ne izađe bez reči i utiska, ma kakav on bio. Josipa i njeni kvalitetni muzičari u tome teško da će ikada omanuti” – piše portal balkanrock.com.

Ganule su nas i brojne poruke Josipinih fanova pristiglih na njenu službenu FB i Instagram stranicu, a ovo su samo neke od njih:

„Bila mi je izuzetna čast biti na Vašem koncertu! Hvala za veće koje ste nam priredili, za emocije koje ste podelili, za vibraciju koju ste podigli….u jednom trenutku sam videla sebe kako sedim na Vašem koncertu povodom 70 godina karijere! Želim Vam da Vas Bog čuva, da Vam daruje dane ispunjene ljubavlju, radosti i osmeha! Vasa priča i Vaša umetnost su naša motivacija i inspiracija!“

„Počelo je MOJOM MAGIJOM i do kraja koncerta postala nezaboravna februarska ČAROLIJA. Neverovatne pesme HAZARDER i TU, a i ostale, su imale kao i svaki put vangalaktične premijere. Dupke pun Sava Centar je lebdeo 2,5 sata u eufiriji, a bilo je i takvih koji su od pozitivnih osećaja sedeli kao skamenjeni i pitali se šta ih je to snašlo? Ali su joj zato aplauzi na kraju poslali zahvalnost i ljubav, iskrenu i najveću na svetu…siguran sam da je to ona osetila… pa onda, do sledećih susreta …hvala Vam puno JOSIPA.“

Bilo je čarobno! Energija, glas, muzika, stajling…. savršeno  ❤ ❤ ❤“

„Prvi koncert (a da nije dečji) na kom je moja čerka bila u životu! Mislim da ćemo ga obe zauvek pamtiti!“

„Neponovljiv doživljaj  ❤ ❤ ❤“

„Prvi put bio i bilo je čarobno!!!!!“

„Bilo je nestvarno….“

„Kao i svaki put do sada jedinstvena, svoja i neponovljiva…!  🎼 🎶 🎵 🎼 “         

Sljedeći koncert Josipe Lisac bit će 26. ožujka u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, za koji je ostalo još svega par karata, a koncert u Sarajevu 25. veljače u Bosanskom kulturnom centru je već tjednima rasprodan.

Izvori:

  • Nezavisne Novine
  • Story.rs
  • Mondo.rs
  • Balkanrock.com

Foto: Teodora Ćirić (foto publike u tekstu)

          Ivana Marjanović (naslovna foto i foto Josipe Lisac u tekstu)

                                                                                                                                                                                        Suzana Jovanović